Wat is een Energie Management Systeem (EMS)?

In de overgang naar een groenere toekomst speelt een Intelligent Energiemanagementsysteem (EMS) een cruciale rol. Dit geavanceerde systeem optimaliseert de balans tussen energieproductie en -consumptie, zonder dat dit leidt tot kostbare upgrades van uw energie-infrastructuur.

De Voordelen van een EMS

 • Minimalisatie van Piekverbruik: Garandeert de laagste capaciteitstarieven door piekverbruik te reduceren.
 • Verhoogde Laadcapaciteit: Laat meer elektrische voertuigen toe met dezelfde infrastructuur.
 • Integratie van Energieinfrastructuur: Verbindt installaties, laadpalen, en energiebronnen voor optimale efficiëntie.

Met betrekking tot de Energiebronnen

 • Netaansluiting: Integreert energiecontracten om op kostenefficiënte momenten netstroom te gebruiken.
 • Zonne- en Windenergie: Optimaliseert het gebruik van lokaal opgewekte energie, afgestemd op weersvoorspellingen.
 • Batterijopslag: Beheert net- en lokaal geproduceerde energie voor een constante beschikbaarheid van voordelige stroom.

Met betrekking tot de Energieverbruikers

 • E-mobility: Laadt elektrische voertuigen op tijdens de meest voordelige momenten, met behoud van gebruikscomfort.
 • Productiesites: Zorgt dat prioritaire verbruikers, zoals essentiële productieapparatuur, altijd stroom hebben.
 • Onvoorspelbare Verbruikers: Reserveert standaard energie voor onvoorspelbaar verbruik zoals kantoorapparatuur en zware productiemachines.

Toepassingen

E-mobility

Met de groei van elektrische voertuigen (EV’s) binnen bedrijven komt de uitdaging om aan hun energiebehoefte te voldoen zonder de bestaande infrastructuur zwaar te belasten. Hier is hoe u efficiënt kunt opladen zonder te investeren in een zwaardere aansluiting

Efficiënte Laadstrategieën

 • Tijdsspreiding van Vermogen: Door het beschikbare vermogen slim over tijd te spreiden, bijvoorbeeld over 8 uur, kan de bestaande infrastructuur efficiënt benut worden zonder aanpassingen.
 • Piekbelasting Vermijden: Door energie op te slaan en slim te distribueren, worden piekbelastingen op het net voorkomen.

Rekenvoorbeeld

Voor 10 EV’s die elk 20 kWh nodig hebben (totaal 200 kWh), is over een periode van 8 uur slechts 25 kW nodig, veel minder dan de beschikbare 100 kW.

Voordelen

 • Gebruikerscomfort: Garandeert dat alle EV’s op tijd zijn opgeladen voor de gewenste vertrektijd.
 • Minimale Energiekosten: Zorgt voor een lage energierekening door efficiënt energiebeheer en het vermijden van piekbelastingen.

Dit benadrukt dat door innovatief energiebeheer en het slim inzetten van technologie, bedrijven hun elektrische wagenpark efficiënt kunnen opladen zonder grote aanpassingen aan de infrastructuur of onnodig hoge investeringen.

Eigen energie-opwekking

Als u zelf energie produceert, staat u soms voor de keuze: wat te doen met de overtollige energie? Verkopen aan het net, of is er een betere optie?

Optimaliseer uw zelf opgewekte energie met ons geavanceerde batterijopslagsysteem, gestuurd door kunstmatige intelligentie (AI)

 • Weersafhankelijke Opslag: Ons systeem kijkt naar het weer. Op zonnige dagen of wanneer de wind sterk is, slaan we de extra opgewekte groene stroom op in batterijen.
 • Slim Beheer bij Netpieken: Mocht het net overbelast raken, dan zet ons systeem de opgeslagen energie in, zodat u niet afhankelijk bent van het net.
 • Voordeel uit Tarieven: We kopen netstroom in wanneer die het goedkoopst is en slaan deze op voor later gebruik.

Door slim beheer haalt u altijd de meeste waarde uit uw zelf opgewekte energie, terwijl u de kosten drukt.

Batterijopslag

Naast de bekende methoden zoals batterijopslag, openen nieuwe technologieën de deur naar het omzetten van overtollige energie in elektrische brandstoffen, ook wel e-fuels genoemd.

Power-to-X is een veelbelovende strategie voor de lange termijn om overtollige elektriciteit winstgevend en duurzaam in te zetten

 • Op korte termijn vangt batterijopslag uw overtollige stroom op.
 • Een slim Energiemanagementsysteem (EMS) bepaalt het ideale moment voor opslag of gebruik, maximaliserend rendement.
 • Als een innovatief alternatief kunnen we overschotten ook transformeren naar waterstof of andere elektrische brandstoffen.

Variabele energietarieven

Met het variabele nettarief biedt het EMS een scala aan mogelijkheden. Het systeem is direct verbonden met de spotmarkt voor actuele energieprijzen, waardoor het precies weet wanneer het goedkoop stroom kan inkopen.

Daarnaast biedt een koppeling met de flexibiliteitsmarkt bedrijven de kans om bij te dragen aan de stabiliteit van het net en hier zelfs voor beloond te worden

Op dagen met veel zon en wind kan er een overschot aan lokaal opgewekte energie ontstaan, wat het net kan belasten. In zulke gevallen kan de netbeheerder kiezen om het tarief voor teruglevering te verhogen of in extreme gevallen de zonnepanelen tijdelijk offline halen. Echter, met een overeenkomst met de netbeheerder kunt u juist profiteren door extra energie af te nemen.

Dit doet u door bijvoorbeeld laadpalen of batterijopslag op volle kracht te laten draaien om zo het net te stabiliseren.

Conclusie

Een EMS stelt bedrijven in staat om niet alleen hun energieverbruik te optimaliseren maar ook actief bij te dragen aan de energietransitie. Door slim gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, piekverbruik te verminderen, en de efficiëntie van energie-infrastructuur te verbeteren, levert een EMS aanzienlijke financiële besparingen op.

Bovendien bevordert het systeem een duurzamere bedrijfsvoering door het maximaliseren van het gebruik van lokaal geproduceerde groene energie. Zo navigeert u uw bedrijf met vertrouwen door de groene transitie, gesteund door de slimme technologie van een EMS.

Een Slimme Aanpak loont!

Wil je weten hoe jij uw energiefactuur kan verlagen, doe dan GRATIS deze eenvoudige test .