Wist je dat je met energie geld kan verdienen en een bijdrage kan leveren aan een beter milieu?

We leggen je uit hoe.

Met een Energy-Management-systeem (EMS) worden zonnepanelen, batterij, laadpalen en andere flexibele verbruikers in verbinding gebracht.

Tegelijk staat het EMS in contact met de elektriciteitsmarkten met de bedoeling jouw energiestroom optimaal aan te sturen.

Door de toename van hernieuwbare energie fluctueren de elektriciteitsmarkten enorm en dat biedt opportuniteiten.

Bij een onbalans op het elektriciteitsnet gaan de prijzen schommelen. Die energieprijs is immers afhankelijk van vraag en aanbod.

Een slim EMS-systeem kan inspelen op deze onbalansmarkt en dat biedt vele voordelen.

Als er een tekort aan energie is op het net en de elektriciteitsmarkt dure prijzen aangeeft dan zal het EMS inzetten op elektriciteit die opgeslagen zit in een batterij ofwel geproduceerd wordt door zonnepanelen. Tegelijkertijd kan het EMS ervoor zorgen dat je jouw elektriciteit verkoopt aan het net aan die hogere tarieven. Je verdient nu dus geld aan uw energie zonder zelf iets te moeten doen.

Als er een overschot aan energie is en de markt goedkope of zelfs negatieve prijzen aangeeft, dan zal het EMS de goedkope elektriciteit sturen van het net naar jouw installatie. Het ideale moment dus om uw batterij aan te vullen of uw wagenpark op te laden. Ook op deze momenten kan je dus geld verdienen aan elektriciteit. Door de juiste aansturing door het EMS profiteer je van de opbrengsten uit energie, zonder iets te moeten doen en zonder je bedrijfsactiviteit te storen.

Bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot

1. Verhoogd eigenverbruik PV

Door het eigenverbruik van zonnepanelen te verhogen, wordt minder afhankelijkheid van externe energieleveranciers gerealiseerd. Dit vermindert de behoefte aan energie die vaak afkomstig is van fossiele brandstoffen, die hoge CO2-emissies met zich meebrengen. Door zelf opgewekte energie te gebruiken in plaats van deze terug te sturen naar het net, maximaliseer je de inzet van duurzame energie en minimaliseer je de vraag naar niet-duurzame bronnen.

2. Peakshaving

Peakshaving houdt in dat energieverbruik tijdens piekuren wordt verminderd. Tijdens deze pieken kan de energieproductie vaak niet voldoen aan de vraag, waardoor er vaak teruggegrepen moet worden op CO2-intensievere energiebronnen. Door pieken te vermijden, wordt de behoefte aan deze vervuilende energiebronnen verminderd, wat leidt tot lagere CO2-emissies.

3. Dynamisch tarief

Door gebruik te maken van dynamische tarieven, wordt energie verbruikt wanneer deze het goedkoopst en meest duurzaam is. Het EMS (Energie Management Systeem) optimaliseert het verbruik op basis van actuele energieprijzen, zonneopbrengst en weersomstandigheden. Dit stimuleert het gebruik van duurzame energie op de meest efficiënte momenten, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afneemt en de totale CO2-uitstoot vermindert.

4. Netbalancering

Door deel te nemen aan balanceringsmarkten, help je het elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Dit voorkomt dat er extra energie moet worden opgewekt door CO2-intensievere bronnen. Het ondersteunen van het net met je zelfopgewekte energie op momenten dat er behoefte aan is, draagt bij aan een stabieler en duurzamer energienetwerk, wat de algehele CO2-uitstoot verlaagt.

Samenvatting

De ingrepen bevorderen een hogere zelfvoorziening, optimaliseren energieverbruik en verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Door de behoefte aan reservecentrales op fossiele brandstoffen te verminderen, die als bescherming dienen wanneer de vraag naar energie hoog is, dragen jullie bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Dit leidt allemaal tot een significante vermindering van CO2-uitstoot en lever je een bijdrage aan een gezonder milieu en dus een betere wereld. De volgende generaties zullen je dankbaar zijn.

Een Slimme Aanpak loont!

Wil je weten hoe jij uw energiefactuur kan verlagen, doe dan GRATIS deze eenvoudige test .